S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
logo    Prodvan CZ s.r.o.  výroba potravinářských výrobků   


Kontakty

tel: +420 736 481 648
vyrobna(a)prodvan.cz

Aktuality

arr3AKTUÁLNÍ VOLNÉ POZICE: Kuchařka/kuchař do výroby Pomocná síla do výroby Obchodní zástupce pro region Praha Více... arr303.08.2011 Připravujeme pro Vás možnost objednání přes eshopVážení zákazníci, právě pro Vás připravujeme novinku: pohodlné objednávání našich výrobků přes...

Recepty a příprava » Příprava knedlíků od A do Z
Příprava knedlíků od A do Z

Svíčková na smetaněPředstavte si talíř se smetanově jemnou omáčkou, dvěma plátky prošpikované svíčkové s citronem, šlehačkou s brusinkami a knedlíky precizně poskládanými kolem.

Víte opravdu, jak knedlíky správně ohřát? Dokážete knedlíky správně nakrájet? Umíte knedlíky efektně naservírovat na talíř?

Inspirujte se našimi tipy a triky a zdokonalte tak své kulinářské umění.


 

  • Knedlík koupit nebo si uvařit doma vlastní?

Pokud máte chuť a čas uvařit si svůj vlastní knedlík doma, tak hurá na to. V opačném případě si můžete knedlík koupit v obchodě s potravinami. V nabídce různých obchodů naleznete dnes už nejen hotové klasické kynuté knedlíky nebo bramborové, ale i netradiční jako např. karlovarský knedlík (s petrželkou), špekový knedlík a jiné.

Při nákupu ale myslete na to, že levný knedlík nemusí nutně znamenat chutný knedlík. Pokud je to možné, držte se osvědčených výrobců, se kterými máte Vy nebo Vaši známí již kladné zkušenosti. Před tím, než se pro nákup vybraného knedlíku rozhodnete, přečtěte si také pozorně jeho složení a ujistěte se, že je vyroben z kvalitních surovin a je bez obsahu Vám nežádoucích látek, jako např. různých "éček".

Pokud se budete rozhodovat mezi knedlíkem vařeným ve vodě nebo připravovaným v páře, zvolte raději první možnost. Knedlíky vařené ve vodě jsou totiž chuťově daleko příjemnější a lahodnější a připomínají tak spíše chuť domácího babiččina knedlíku. Můžete se ovšem setkat s tvrzením, že knedlíky vařené ve vodě nejsou dobré, jelikož se vaří spousty kusů opakovaně v jedné a té samé vodě. Možná tomu tak může být u mnohých menších lokálních výrobců, u nás však dbáme na to, aby knedlíky byly vařeny v čisté a nezávadné vodě. Při vaření našich knedlíků se voda neustále obměňuje. Díky tomuto jsou naše knedlíky opravdu jako "od babičky".

 

  • Jak knedlík správně nakrájet?

Krájení knedlíkuPři  krájení knedlíků si nevystačíte pouze s nožem, který běžně používáte v kuchyni. Pokud chcete dosáhnout opravdu úhledných plátků a ne jen potrhaných nevzhledných koleček a hromady knedlíkových drobků, použijte opravdu velký a ostrý nůž. Knedlík si raději přidržujte vidličkou, aby nedošlo k nechtěnému zranění. Můžete také vyzkoušet osvědčenou metodu našich babiček. Dostatečný kousek režné nitě podvléknete pod knedlíkem a vytvoříte smyčku. Zatažením smyčky jednoduše ukrojte plátek v požadované šířce. Ke krájení můžete také použít malý domácí kráječ knedlíků, který seženete snad ve všech kamenných i internetových obchodech s domácími potřebami.

Můžete si také přímo zakoupit již nakrájený knedlík z výroby, a nebojte se, okoralý určitě nebude. V tomto případě se však musíte spokojit s pevně danou šířkou knedlíkového plátku.

 

  • Jak knedlík správně ohřát, aby byl kyprý a chutný?

Ohřát knedlík tak, aby nebyl „rozmočený" nebo naopak okoralý a vyschlý, je tak trochu věda.

Nejlepšího výsledku zpravidla dosáhnete pomalým ohříváním nakrájených plátků knedlíků na pařáčku vloženého do vodní lázně. Pokud máte raději mikrovlnnou troubu, vyzkoušejte trik s igelitovým sáčkem. Sáček vypláchněte vodou, knedlíky do něj rovnoměrně naskládejte a v mikrovlnné troubě ohřívejte po dobu jedné až dvou minut, podle množství. Vlhké prostředí, které zajistí zbytky kapiček vody po vypláchnutí, je zárukou, že knedlík tolik neztvrdne a neokorá, jak by tomu bylo při klasickém ohřevu v mikrovlnné troubě. Je možné si také zakoupit plastový pařáčkový box do mikrovlnné trouby.

 

  • Jak knedlíky správně naservírovat na talíř?

Servírování knedlíků"Jí se také očima", toto je staré moudro, které skutečně a stále platí. A tak byste neměli plátky knedlíků jen tak pohodit na talíř a zalít omáčkou či překrýt zelím nebo čímkoliv jiným.

Zkuste plátky knedlíku srovnat na jednu polovinu talíře tak, aby nepřesahovaly okraje a vzájemně se mírně překrývaly. Omáčkou knedlíky v žádném případě nepřelévejte, mohly by se totiž „rozmočit". Raději je ozdobte bylinkami, například snítkou petrželky.


Nyní již zbývá jediné, popřát Vám i Vašim strávníkům dobrou chuť!

© 1997-2011 Prodvan CZ s.r.o.
YzNiOTkxM