S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
logo    Prodvan CZ s.r.o.  výroba potravinářských výrobků   


Kontakty

tel: +420 736 481 648
vyrobna(a)prodvan.cz

Aktuality

arr3AKTUÁLNÍ VOLNÉ POZICE: Kuchařka/kuchař do výroby Pomocná síla do výroby Obchodní zástupce pro region Praha Více... arr303.08.2011 Připravujeme pro Vás možnost objednání přes eshopVážení zákazníci, právě pro Vás připravujeme novinku: pohodlné objednávání našich výrobků přes...

O výrobě »
Rozvoj knedlíkové doby

Píše se 19. století a český národ se pomalu probouzí z habsburské nadvlády. Obrozenci bijí na poplach a spřádají plány pro lepší budoucnost českého národa. V hlavách se jim rodí velké myšlenky, ale kde brát energii k jejich šíření? Co čekalo na stole Havlíčka, Palackého, Vrchlického či Němcovou, když se dostavili domů vyčerpaní z táborů lidu na Řípu či Vyšehradu? Byly to nejspíš právě talíře plné knedlíků a jiných pochutin, které se tak pomalu stávaly doslova jedním z pilířů české státnosti.

 

  • Velmi nápadité vynálezy

Knedlíky se u nás vařily dávno před vznikem rakousko-uherské monarchie a rozšířily se i daleko za její hranice. České hospodyňky navíc byli při výrobě knedlíků velmi vynalézaví a vymýšlely zajímavé receptury. Do klasického těsta vmíchávali např. kostičky nakrájené housky, která byla dostatečně odleželá a tím získali fantastickou chuť knedlíků, která přetrvala dodneška. Právě díky housce mohou pravý gurmáni mluvit o tom, že houskové knedlíky se na jazyku jen „rozplývají".

Jak jste se již mohli dočíst, mezi knedlíkářské velmoci patřily bavorské a rakouské země. Hlavní podíl na tom, že se knedlíky dostaly i na české stoly měly české hospodyňky, které se vracely ze služeb ve Vídni. Tam se velké oblibě těšily knedlíky servítkové nebo-li ubrouskové, vařené "nad hrncem" nebo přímo ve vodě. Ubrousek se uvazoval na vařečku položenou přes hrnec, někdy i na ucha hrnce.

Vedle vídeňských knedlíků u nás byly známé také knedlíky bramborové sypané strouhankou, osmaženou cibulkou nebo škvarky. Zlaté ručičky českých hospodyněk ale zaimprovizovaly se vším, co bylo po ruce. A tak se rodily knedlíky se zelím, plněné nádivkou, uzeným masem, škvarky, se švestkami, sypané mletým mákem a cukrem, s jablky sypané mletými ořechy a cukrem, s povidly a jinými dobrotami.

 

  • Nejslavnější období

Své nejslavnější období měly knedlíky v druhé polovině 19. století. K tehdejším módním národním jídlům se dají jistě počítat i slovenské halušky, připravené z brambor, mouky a vajec. Na rozdíl od přílohových českých „chlupatých" knedlíků se servírují jako hlavní jídlo, s brynzou a rozškvařeným špekem. Mimochodem s chlupatými knedlíky jsou dodnes spojeny dvě sporné otázky - neví se, zda pocházejí z Krkonoš, nebo ze Šumavy a zda se připravují ze syrových, vařených, nebo kombinovaných brambor.

Doslova revoluce ve vaření knedlíků pak přišla koncem 19. století a začátkem 20. století. To už se řada pokrmů začlenila do národní kuchyně, ve které měly od začátku české houskové knedlíky své nenahraditelné místo. Už jen proto, že se připravoval jinak než v rakouských a německých zemích.

Není to ale tak, že české hospodyňky přejaly knedlíky z ciziny a jen si je upravovaly. Řada pokrmů naopak vznikla jen u nás a posléze se vydala do světa šířit tam českou kuchařskou slávu. Takovým známým velvyslancem českého kulinářského umění v knedlíkářském světě se staly proslulé knedlíky s vejci.

K budování nové republiky bylo po roce 1918 potřeba hodně sil. A tady už samotný, i kdyby sebelepší, knedlík sám nestačil. A tak se začalo uvažovat o tom, kdo by žlutému knedlíku na talíři mohl dělat společnost. Proslulými doplňky houskového knedlíku se tak staly nejen svíčková a vepřo knedlo zelo, ale také guláše a různé omáčky (křenová, koprová, pažitková, šípková) a dušená masa (roštěnky, hovězí pečeně). To vše jen podtrhlo jeho lahodnou chuť a knedlík získal mezi pokrmy spoustu silných přátelství.

 

© 1997-2011 Prodvan CZ s.r.o.
MDIxO