S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
logo    Prodvan CZ s.r.o.  výroba potravinářských výrobků   


Kontakty

tel: +420 736 481 648
vyrobna(a)prodvan.cz

Aktuality

arr3AKTUÁLNÍ VOLNÉ POZICE: Kuchařka/kuchař do výroby Pomocná síla do výroby Obchodní zástupce pro region Praha Více... arr303.08.2011 Připravujeme pro Vás možnost objednání přes eshopVážení zákazníci, právě pro Vás připravujeme novinku: pohodlné objednávání našich výrobků přes...

O výrobě »

S nadsázkou lze říci, že díky ovocným knedlíkům máme na talíři to nejlepší ze sadu i z pole zároveň. Náplň ovocných knedlíků vyrostla v sadech nebo na zahrádkách, zatímco mouka či strouhanka jsou z obilovin rostoucích na poli. Dohromady se tyto ingredience spolu na talíři skvěle doplňují.

 

  • První ovocné knedlíky byly již v 17. století

V době zrodu ovocných knedlíků nešlo o stejné knedlíky jako známe z našich talířů dnes. Tehdy nešlo o ovoce obalené vrstvou těsta, nýbrž o pokrájené ovoce smíchané s těstem či se strouhankou a vejci. Zřejmě nejstarším zástupcem ovocných knedlíků jsou knedlíky švestkové. Zmínky o nich najdeme už v 17. století. Tehdy jejich obsah tvořily vypeckované švestky, smíchané s máčenou žemlí. Knedlíčky z tohoto těsta se pak obalily v mouce a smažily na másle.

Magdalena Dobromila RettigováO klasických švestkových knedlících se jako první zmiňuje slavná patronka českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová již v roce 1838. Tehdy se ještě knedlíky nesladily, ale mastily máslem, případně sypaly perníkem. Druhým silným zástupcem zmíněného rodu byly knedlíky s jablky, a to jak pokrájená, syrová nebo dušená jablka, k nimž se přidala strouhanka a vejce. Cukr se do nich ještě nedával. Místo strouhané žemle se už také používala mouka. Z těsta se nemusely formovat jen knedlíčky, ale i noky nebo šišky. Ty se smažily na másle nebo podávaly jen tak s cukrem a sladkou omáčkou.

 

  • Inovaci v náplních

Při první neúrodě švestek či jablek museli české hospodyňky improvizovat a přemýšleli tak, jak tyto náplně nahradit něčím stejně nebo více chutným. Jakmile se na jaře objevily první řapíky reveně, napadlo je jimi nahradit švestkovou náplň. Stejný postup pak zopakoval v případě prvních třešní, jahod, višní, borůvek, rynglí, meruněk či mirabelky. Dokud příroda dávala plody, o inspiraci hospodyněk nebyla nouze. Ale co v zimě? Tady se opět projevila česká prozíravost. Švestky se zkrátka vysušily a pak se v zimě jen krátce povařily nebo napařily a hospodyňka měla rázem náplň do oblíbených knedlíků.

 

  • Knedlíky chutné i zdravé

Přestože je mezi námi mnoho milovníků ovocných knedlíků, málokdo tuší, že jsou nejen chutné, ale že patří i mezi jedno z nejzdravějších jídel. Dnes již víme, že po knedlících se rozhodně netloustne. Knedlíky dodávají tělu ideální kombinaci všech důležitých látek.  O vitamínech a nerostných látkách v ovoci nemůže být pochyb. Těsto, ať už pálené, třené, bramborové, krupicové, houskové nebo kynuté, je vždy bohaté na škrob. Ten spolu s cukrem na posypání je zásobárnou glycidů. Bílkoviny jsou pak obsaženy ve vejci a hlavně v tvarohu. Knedlíky dále můžete posypat skořicí nebo také mákem, díky němuž se stávají zdrojem vápníku.

 

  • Koule malé nebo velké?

V neposlední řadě se také nabízí otázka, jak vlastně mají být ovocné knedlíky velké. Pokud musely venkovské hospodyňky odbíhat na pole a k dětem a neměly čas zdržovat se s hnětením menších knedlíků, poradily si po svém. Do jednoho knedlíku dávaly i po pěti vyloupaných švestkách. Uvařené je pak rozkrájely, na míse omastily a posypaly tvarohem. Z toho plyne, že na velikosti nezáleží a jde spíše o to, jak to má kdo rád.

© 1997-2011 Prodvan CZ s.r.o.
NzUwMD